Vplyv vôní na psychiku

Vôňa sviečok a ich vplyv na našu myseľ a telo

 

Každý deň sa stretneme s mnohými faktormi, ktoré vplývajú na našu náladu, emócie, ale aj telo. Zatiaľ čo niektorých sme si úplne vedomí, iné na nás vplývajú nevedome – a medzi tieto patria napríklad rôzne vône.

 

Účinky vôní na naše zdravie aj psychiku poznali už naši predkovia v staroveku a tieto poznatky sa využívajú do dnešného dňa v podobe aromaterapie. Je vedecky dokázané, že vône majú širokú škálu účinkov na našu myseľ aj telo, medzi ktoré patrí napríklad povzbudenie mysle, zvýšenie produktivity, zlepšenie spánku, spustenie liečebných procesov v tele, no rovnako nám pomôžu aj navodiť romantickú atmosféru, alebo vyvolať určité spomienky.

 

Avšak na to, aby ste mohli benefitovať z pozitívnych vplyvov vôní, nemusíte investovať kopec peňazí do drahých procedúr. Aromaterapiu si môžete dopriať aj doma, napríklad v podobe kvalitnej vonnej sviečky, obsahujúca esencie z éterických olejov, ktoré sa využívajú aj pri klasickej aromaterapii.

 

Ďalšou alternatívou, po ktorej môžete siahnuť, je využitie aroma vankúšov. 100% prírodnú aromaterapiu môžete využiť v pohodlí domova, v práci, či pokojne i vo svom aute. 

 

A aké pozitívne účinky môžete očakávať od jednotlivých vôní? Čitajte ďalej....

 

Jazmín ako afrodiziakum

jazmin

 

Vôňa jazmínu je všeobecne jednou z najobľúbenejších vôní, ktorá je známa najmä pre svoju sladkú a romantickú vôňu. Nie je sa čomu čudovať, keď sa využíva na svadbách alebo aj na prevoňanie novomanželskej spálne. Pokiaľ teda plánujete romantický večer pri sviečkach so svojím partnerom, vôňa jazmínu je tou správnou voľbou.

 

Levanduľa na upokojenie mysle 

Vôňa levandule je charakteristická najmä svojimi upokojujúcimi účinkami na našu myseľ. Zahraničné štúdie dokázali, že vôňa levandule výrazne znižuje srdcový tep, vďaka čomu nás po náročnom dni príjemne zrelaxuje a priaznivo pôsobí proti stresu. Rovnako vám pomôže aj pokiaľ trpíte depresiou, nespavosťou alebo bolesťami hlavy.

 

lemon lavender

Citrusy na zlepšenie nálady a produktivity 

Máte náladu pod psa? Siahnite po vôni s obsahom citróna, grapefruitu alebo pomaranča, ktoré vám pripomenú slnečné letné dni a vaša nálada sa v okamihu zlepší. Navyše štúdie potvrdili, že citrusové vône výrazne pôsobia na produktivitu, takže sú tou správnou vôňou do vašej kancelárie.

 

Eukalyptus proti prechladnutiu 

V zime nie je nič lepšie, ako mať po ruke pomocníka pri chrípke či prechladnutí. A takýmto pomocníkom môže byť pre vás okrem liekov aj vonná sviečka s obsahom eukalyptu, ktorá pomôže pri upchatom nose (čo využijete aj počas obdobia alergií). Okrem toho eukalyptus dodáva energiu a zvyšuje produktivitu v práci.

 

eucalyptus - milkhouse

 

Santalové drevo proti depresii 

Krátke dni a pridlhé večery dávajú našej mysli celkom zabrať. Ak sa cítite deprimovaní, skúste vôňu santalového dreva, ktoré má na nás podobné účinky ako meditácia.

 

Škorica na lepšiu koncentráciu 

Aj vás v poobedňajších pracovných hodinách prepadne útlm, počas ktorého sa nedokážete sústrediť? Zapáľte si v kancelárii škoricovú sviečku, ktorá pôsobí proti únave a vyčerpaniu.

 

škorica country candle

 

Mäta proti tráviacim problémom 

Ak vám obed dobre „nesadol“ a máte problémy s trávením, spoľahnite sa na vôňu mäty. Tá vám však pomôže aj pri bolesti hlavy.

 

Vyberte si vôňu pre každú situáciu 

Vône majú mnoho blahodarných účinkov, ktoré by sme rozhodne mali využívať v našom každodennom živote. Či už vás trápi depresia, lenivosť či zdravotné problémy, vyberte si z našej širokej ponuky tú správnu vôňu, ktorá vám s problémom pomôže, a navyše si užijete príjemný pocit z pálenia voňavej sviečky.