6 najčastejších problémov so sviečkami a ako ich vyriešiť

Sviečky majú schopnosť urobiť každý domov útulnejším a teplejším miestom na bývanie. No ani sviečky nie sú tak úplne bez komplikácií – každý pravý milovník sviečok potrebuje vedieť viac, ako len to, ako sviečku zapáliť. Spísali sme pre vás 6 najčastejších problémov so sviečkami a tipy, vďaka ktorým budete páliť sviečky ako profesionál.

 

  1. Moja sviečka má príliš vysoký plameň

Príliš vysoký plameň tiež značí, že plameň je príliš horúci. A to má 3 hlavné nevýhody: po prvé, z estetického hľadiska to nevyzerá dobre; po druhé, sviečka sa páli rýchlejšie, čo znamená, že sa ukracujete o čas horenia; po tretie, predstavuje to aj určité nebezpečenstvo, najmä pokiaľ je nádoba od sviečky vyrobená z veľmi tenkého materiálu.

Čo tento vysoký plameň spôsobuje? Buď je knôt sviečky príliš hrubý, s čím sa však nedá nič urobiť. Druhou príčinou, s ktorou si však už viete poradiť aj sami, je príliš dlhý knôt. Pamätajte si, že knôt je potrebné pred každým pálením sviečky skrátiť na 0,5 centimetra. A pokiaľ sa pýtate, ako ho skracovať – tak na to existujú špeciálne nožnice na zastrihávanie knôtu.

 

  1. Moja sviečka príliš dymí

Pokiaľ je knôt sviečky skrátený na optimálnu dĺžku a vaša sviečka stále dymí, skontrolujte, či sviečka nie je v prievane. Prievan totiž spôsobuje dymenie sviečky, čo nielen že nevyzerá dobre, ale nie je to dobré ani pre vaše pľúca. Navyše,  nádoba sviečky zostane od dymu celá čierna.

Aké je riešenie? Jednoducho premiestnite sviečku na miesto, kde nie je žiaden prievan – preč od ventilátorov, vetrákov a , samozrejme, otvorených dverí či okien.

 

  1. V mojej sviečke sa vytvára tunel

Asi najčastejším problémom, s ktorým sa milovníci sviečok stretávajú, je takzvané „tunelovanie“ sviečky. V praxi to znamená, že vosk sa topí iba v strede sviečky a nie rovnomerne po celom povrchu, čo spôsobuje, že sa tu tvorí diera alebo akýsi „tunel“. Takýto tunel je naozaj nepríjemná vec, keďže takáto sviečka sa páli veľmi ťažko – ku knôtu sa nedostáva dosť kyslíka a tiež sa stáva, že vosk stekajúci zvrchu knôt nakoniec úplne zatopí. V konečnom dôsledku sa takáto sviečka stane nepoužiteľnou, čomu sa určite chceme vyhnúť, najmä pokiaľ sme investovali do kvality.

Na to, aby ste tomuto problému predišli, nemusíte sviečky obliekať do pletených svetríkov, ktoré sa stali v poslednej dobe takými obľúbenými. Základom je vyhnúť sa príliš krátkemu páleniu sviečky, čo je obzvlášť dôležité pri úplne prvom pálení, kedy sa odporúča sviečku páliť aspoň 2 hodiny – alebo dokiaľ neuvidíte, že vosk sa rovnomerne roztopil až k okrajom sviečky. Pokiaľ vosk, ktorý je roztopený po celej ploche sviečky, opäť stuhne, jej povrch zostane rovnomerný a žiadna diera tu sa nevytvorí. Navyše je dôležité spomenúť, že vosk má akúsi „pamäť“, a tým myslíme to, že pokiaľ sviečku pri prvom pálení necháte správne vyhorieť, vosk si to zapamätá a pri ďalšom pálení sa už s tunelovaním trápiť až tak nemusíte.

 

  1. Moja sviečka sa potí

Už sa vám stalo, že na povrchu sviečky sa vytvorila akási tekutina, ako keby sa sviečka „potila“? Potenie sviečky môže mať opäť viacero príčin, avšak tou najčastejšou je obsah oleja vo sviečke. Niektoré sviečky obsahujú vonné alebo prírodné oleje, ktoré sa niekedy zvyknú usadzovať na povrchu sviečky. Po ochladnutí sviečky jednoducho stačí, keď vezmete papierovú utierku a olej z povrchu sviečky vysajete.

Vo väčšina prípadov toto potenie nastane iba pri prvom pálení sviečky a potom už nikdy. Niekedy sa však môže stať, že na sviečke sa tento „pot“ tvorí pri každom pálení, čo je väčšinou spôsobené tým, že sviečka obsahuje nadmerné množstvo oleja. V každom prípade, nejde tu o žiadnu vadu sviečky a takisto to nepredstavuje žiadny problém.

 

  1. Necítim žiadnu vôňu

Pokiaľ pri pálení sviečky necítite žiadnu vôňu, určite budete sklamaní. A, bohužiaľ, stáva sa to často. Existuje však niekoľko trikov, ktoré môžete vyskúšať. Prvou vecou, ktorú môžete vyskúšať, je zapáliť si sviečku v menšej izbe, ako napríklad v kúpeľni alebo kancelárii, keďže niekedy ide iba o to, že vôňa je veľmi jemná. Druhou vecou, ktorá stojí za vyskúšanie, je nechať sviečku horieť dlhší čas, pretože niekedy je na vylúčenie vône potrebné väčšie množstvo roztopeného vosku.

Pokiaľ ani jeden z týchto tipov nefunguje, máme smutnú správu – niekde sa stala chyba a nepomôžete si už ničím iným, než tým, že si zoberiete ponaučenie a nabudúce radšej investujete do kvalitnejšej sviečky.

 

  1. Nedočiahnem na knôt

Pri niektorých sviečkach môže byť ich zapálenie naozaj problematické, najmä pokiaľ je ich nádoba úzka a vysoká, ako to je napríklad pri sviečkach značky Milkhouse Candle, ktorých nádoba pripomína retro fľaše od mlieka. Ako takúto sviečku zapáliť, keď na knôt nemôžete dočiahnuť? Vezmite surovú špagetu, zapáľte jej koniec a máte perfektný nástroj na zapálenie sviečky.