Ničia nám vonné sviečky zdravie?

Ničia nám vonné sviečky zdravie? Áno, aj nie. Záleží od druhu vosku, ktorý obsahujú.

 

Naša láska k vonným sviečkam je niekedy naozaj bezpodmienečná. Okrem toho, že náš domov krásne prevoňajú, zároveň ho urobia aj krajším a atmosféru v ňom príjemnejšiu. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či vám vaše obľúbené sviečky bez vášho vedomia neničia zdravie?

My sme zisťovali detaily a prezradíme vám, prečo sa pri sviečkach naozaj oplatí investovať do kvality.

 

Prečo je pálenie sviečok škodlivé?

Sviečky sa vyrábajú z rôznych druhov voskov, pričom tým najbežnejším druhom je práve vosk parafínový. A čo je vlastne parafín? Parafín je v skratke vedľajším produktom, ktorý vzniká ako odpadová látka pri rafinovaní ropy. Už asi tušíte, kam tým smerujeme...

Lacné vonné sviečky, ktoré sú vyrobené z parafínového vosku, vylučujú pri spaľovaní do ovzdušia množstvo zdraviu škodlivých látok vrátane benzénu a toluénu, čo sa stáva ešte väčším problémom najmä pokiaľ si sviečku zapálime v uzatvorenej miestnosti. No a ak sa nad tým zamyslíte, počas zimných večerov si sviečku zapáli pri otvorenom okne málokto. Škodliviny sa u vás doma hromadia a s tým aj toxíny vo vzduchu, ktorý dýchame. A to netreba brať na ľahkú váhu - škodlivosť tohto vzduchu môžeme prirovnať k pasívnemu fajčeniu.

 

Ako vybrať správnu sviečku?

Nebojte sa, týmto článkom sa vám nesnažíme povedať, že by ste mali všetky vaše sviečky vyhodiť do koša a už nikdy žiadnu sviečku nezapáliť. Práve naopak – naším cieľom je, aby sme vám pomohli vyberať si sviečky múdro. Ako si teda vybrať sviečku, ktorá nie je škodlivá pre naše zdravie? Na výber máte hneď niekoľko alternatív.

 

Parafínový vosk potravinárskej kvality

Tento článok sme začali s informáciou, aký je parafínový vosk škodlivý. Nie je však parafín ako parafín! Vedeli ste napríklad, že parafín konzumujeme v bežnom živote? Bežne sa totiž používa v potravinárskom priemysle a obsiahnutý je napríklad v cukríkoch alebo v žuvačkách. Neľakajte sa, ide o potravinársky parafín, ktorý je veľmi vysokej kvality a nijako neškodí ľudskému zdraviu. A tento druh parafínu sa používa aj pri výrobe kvalitných sviečok ako napríklad Kringle Candle alebo Country Candle. Keďže sú tieto sviečky vyrobené z parafínového vosku potravinárskej kvality, žiadnych zdravotných rizík sa báť nemusíte.

grapefruit ginger

 

Sójový vosk

Na trhu sú dostať sójové sviečky, ktoré obsahujú vosk získaný zo sójových bôbov. Ide o čisto prírodný materiál, ktorý nevylučuje do vzduchu žiadne nežiaduce látky. Sójový vosk obsahujú napríklad sviečky značky Paddywax, Kobo, Milkhouse Candle a Ladenac.

 

mandarin breeze

 

Včelí vosk

Ďalšou zdravou alternatívou vonných sviečok sú tie vyrobené zo včelieho vosku, ktorý sa často mieša so sójovým, ako napríklad pri sviečkach značky Root Candles a Milkhouse Candles. Podobne ako v prípade sójového vosku, aj včelí vosk je čisto prírodná látka, takže neobsahuje žiadne chemikálie a je tiež šetrný k životnému prostrediu. Pri pálení sviečok zo včelieho vosku sa vyžarujú negatívne ióny, ktoré očisťujú vzduch a zvyšujú jeho kvalitu. Včelí vosk má tiež vyššiu teplotu topenia, čo znamená, že vám takéto sviečky vydržia dlhšie.

 root candles novy dizajn