Ako si zlepšiť náladu pomocou vône

Pocity nepokoja, stresu alebo aj taká základná emócia, akou je hnev, nás dokážu poriadne rozhodiť. Dávku magnézia alebo upokojujúcich práškov môžete vynechať, keď zapojíte do akcie svoj nos. Aromaterapia sa totiž môže výrazne pričiniť o zlepšenie nálady.

Esencie z prírody ukryté vo sviečkach

Občas sa aj tomu najvyrovnanejšiemu človeku stane, že ostane bez nálady. Či ho trápi množstvo pracovných povinností, alebo medziľudské vzťahy, je úplne jedno, pretože výsledok je stále rovnaký – zádumčivosť, tichosť, neschopnosť usmiať sa alebo sa pustiť hoci aj do bežných činností. Púšťať si v týchto chvíľach obľúbené filmy či hudbu alebo sa vydať na „liečivé“ nákupy oblečenia a topánok sa však nedá realizovať vždy. Našťastie nám pomocnú ruku podáva príroda. Poskytuje nám totiž množstvo vôní, ktoré majú moc zahrať sa s našimi pocitmi. O účinkoch aromaterapie sa vie už dávno, práve preto sa využíva v mnohých oblastiach života. Vône, ktoré ľuďom zlepšujú náladu, sa už nepoužívajú iba v domácnostiach, ale aj v obchodoch či dokonca u lekárov. Keď sa odhodláme skúmať taje aromaterapie do väčšej hĺbky, zistíme, že je množstvo rastlín, ktorých vôňa pôsobí blahodarne na našu psychiku. Preto sa aj výrobcovia vonných sviečok a voskov usilujú, aby ich produkty voňali maximálne verne a aby sa spotrebiteľ nekochal len dizajnom produktov, ale taktiež ich omamnou či dokonca liečivou vôňou. Veď takú sviečku či aromalampu nemusíme využívať iba doma, ale napríklad aj v práci počas náročného dňa. Najkvalitnejšie druhy vonných sviečok a voskov obsahujú čisto prírodné esenciálne oleje, bez prímesi chemických či škodlivých látok, a to sa týka aj zloženia knôtov.

 

vonna-sviecka-spa-day-kringlecandle

Bylinková aromaterapia

Zapáčila sa vám myšlienka regenerovať sa pomocou vôní z prírody? Tak si to odskúšajte! Levanduľová vôňa sa vám postará o pokojný spánok a vo chvíľach stresu či nepokoja, vás pohladí ako láskavá ruka matky. Podobne dokáže upokojiť aj vôňa jazmínu, santalového dreva, šalvie alebo bergamotu. Ak pociťujete únavu, siahnite po sviečke s vôňou mäty, citrusov (pomaranč, grapefruit, citrónová tráva) či rozmarínu. Potrebujete sa sústrediť pri práci na dôležitom projekte alebo počas náročného štúdia? Ponorte sa nielen do svojich papierov, ale aj vône ihličnatého lesa, ktorá vás správne nabudí a zlepší vašu pozornosť. Inhalovaním vôní prírodných esenciálnych olejov sa môžete najrýchlejšie postarať o svoju dobrú náladu a rovnako tak viete čarovať aj s náladou iných ľudí, a pritom o tom ani nemusia vedieť. Kombinácia esenciálnych olejov mäty, jablka a uhorky (Spa day), upokojí a pomôže im zrelaxovať bez toho, aby sa na hodinu natiahli na pohovku alebo vyložili nohy na stôl. Množstvo vonných sviečok obsahuje esencie z bylín, ktoré sa nevtieravo starajú o naše duševné zdravie. Keď teda najbližšie budete študovať zloženie vonnej sviečky, spomeňte si na účinky aromaterapie a voľte si rovno produkty, ktoré zatočia so zlou náladou a negatívnymi emóciami.